Sport

De Haflinger is van oorsprong een veelzijdig en taai gebruikspaard.
Het zijn aantrekkelijke dieren om te zien, maar beschikken ook over een zeer werkwillig karakter. Er word door jong en oud heel veel plezier aan de Haflinger beleefd, het is dan ook geen wonder dat het ras zich in Nederland zo enorm heeft uitgebreid.

Naast de fokkerij word de Haflinger in Nederland zeer veelvuldig ingezet als gebruikerspaard.
De Haflinger is geen uitblinker in een specifieke tak van de sport, maar desondanks hebben ze zich al uitermate goed bewezen in de dressuur, spring & mensport. Maar ook in de Western en Endurance komt hij goed tot zijn recht, mede door zijn uithoudingsvermogen.
Haflingers worden ook veel gezien als familiepaard, het hele gezin beleefd op een recreatieve manier veel plezier aan hun trouwe gezinspaard.

De Haflinger is sterk en harmonisch gebouwd, heeft een vriendelijk karakter, is fraai gelijnd en sterk gespierd en heeft als regel vlotte en correcte bewegingen. Haflingers, van oorsprong afkomstig uit Hafling in Zuid-Tirol (Italië), zijn speciaal gefokt als universele krachtbron door en voor de Oostenrijkse alpenboeren. Het opgewekte karakter, het grote uithoudingsvermogen en de bereidheid tot presteren, zowel aangespannen als onder het zadel, maakt het alom tot een zeer gewaardeerd dier. Deze gunstige eigenschappen gaan gepaard met sobere eisen ten aanzien van voeding en onderhoud.

Kortom, de Haflinger is een onvermoeibare diesel welke geen topprestaties neerzet, maar altijd zijn best zal doen en een enorm doorzettingsvermogen heeft, het ideale gezins- en gebruikspaard. In Oostenrijk heeft de Haflinger de erenaam "Universal-Pferd", gekregen, als teken van zijn veelzijdigheid en breed inzetbaar op alle vlakken van de paardensport. De Haflinger is een betrouwbaar maatje voor het leven.